DX- POTAPLJAŠKI RAČUNALNIK ZA NENAVADNE MISIJE

SUUNTO je vodilni oblikovalec in proizvajalec inštrumentov za potapljanje, trening in zunanje športe. Njegove izdelke uporabljajo vrhunski športniki in športni navdušenci, ki cenijo obliko, natančnost in zanesljivost. Podjetje deluje že od leta 1936, z izdelovanjem potapljaških inštrumentov so pričeli leta 1965. V letu 1997 je bila predstavljena prva potapljaška ura »Suunto Spyder«, v letu 1999 predstavljen dekompresijski model Suunto RGBM, ki spremlja tako raztopljeni, kot tudi prosti plin v krvi in tkivih potapljača, nato leta 2009 model HelO2, ki podpira tudi tehnično potapljanje s plinsko mešanico trimix in v letu 2011je luč sveta ugledala prenovljena Suuntova D serija potapljaških ur D9tx (ki prav tako podpira uporabo dihalne mešanice trimix), D6i in D4i.

Suunto DX

Suunto DX rubber

Prenovljeni seriji potapljaških ur D je manjkala le še pika na i in tako je v začetku leta 2013 svet spoznal model DX, prvo potapljaško uro, ki poleg potapljanja z odprtim dihalnim krogom podpira tudi uporabo zaprtega dihalnega kroga (rebreather). Črka X označuje rimsko številko deset, tako da se ime novega modela bere »de deset«. Model oblikovno sledi obliki mednarodno nagrajenega modela D9tx (Red Dot Design Award 2012). Ohišje je še vedno izredno robustno ter izdelano iz titana, a ekskluzivno črno obarvano. Na voljo je v izvedbi z gumijastim ali črnim titan zapestnim paščkom. Steklo je safirno in odporno na praske, zaslon pod njim pa matričen, razločno berljiv in po potrebi osvetljen z iluminatorjem. Največja globina katero lahko prikaže in na kateri se računalnik lahko uporablja je 300 metrov. Preko priloženega vmesnika se ga lahko poveže s PC ali MAC računalnikom, v prihodnosti pa njegov software tudi nadgradi.

Suunto DX titanium

Notranjost računalnika je podobna modelu D9tx, tako da uporabnik med potopom še vedno lahko uporablja sondo za brezžično spremljanje pritiska dihalnega plina v jeklenki in 3D kompas, ki zaradi vgrajenega senzorja nagiba omogoča nemoteno delovanje tudi pri nagnjenosti računalnika do 45 stopinj. Kompas sedaj omogoča kalibracijo tudi pod vodo. Ob uporabi z odprtim dihalnim krogom lahko uporabnik vpiše osem različnih dihalnih mešanic z vsebnostjo kisika med 5 in 99 % in helija med 0 in 95% ter jih med potopom menja. Za večjo natančnost izvajanja dekompresijskih postankov je na voljo tudi štoperica, računalnik pa sproti računa tudi stopnjo toksičnosti kisika. Uporabnik lahko algoritem prilagodi osebni občutljivosti in nadmorski višini potopa.

Za uporabo z zaprtim dihalnim krogom DX služi kot neodvisen računalnik, ki ni direktno povezan z rebreatherjem. Uporabniku omogoča uporabo treh različnih diluentov, preklop »setpoint«-a je lahko ročen ali avtomatski in v primeru, da je tekom potopa nujna uporaba odprtega dihalnega kroga, se računalnik preprosto preklopi v ustrezen način delovanja.

Algoritem Suunto Fused™ RGBM

Digitalni kompas računalnika

Računalnik uporablja nov algoritem z oznako Suunto Fused™ RGBM, ki združuje lastnosti obstoječega Suunto Technical RGBM algoritma (uporabljen v modelih HelO2 in D9tx) in najbolj izpopolnjenega algoritma Full RGBM, katerega avtor je dr. Bruce Wienke. Algoritem spremlja dogajanje 15-ih tkiv, je preizkušen do globine 150 metrov in omogoča do 999 minut dekompresije. Algoritem po potrebi predpisuje tudi globoke postanke in omogoča kontinuirano dekompresijo, saj se dekompresijska meja ves čas izvajanja dekompresije počasi dviga proti gladini. Rezultat je minimalna dekompresija ob maksimalnem času zadrževanja na dnu. Algoritem je primeren in preizkušen tako za rekreativno kot tudi tehnično potapljanje.

Poleg vseh novosti se DX seveda lahko nosi tudi kot običajna zapestna ura z vsemi običajnimi funkcijami. Namenjen je predvsem potapljačem z zaprtim dihalnim krogom, ki potrebujejo neodvisen računalnik, tehničnim potapljačem, ki potrebujejo računalnik, ki podpira uporabo mešanice trimix in nenazadnje vsem, ki si želijo nositi najbolj ekskluzivno zapestno potapljaško uro izrednega dizajna. DX predstavlja vrh Suuntove ponudbe in je res pravi računalnik za nenavadne misije.

Uro si lahko ogledate in kupite v naši trgovini v Ljubljani!

Arhiv novic
Prisotni tudi na:

Norik-sub d.o.o.
Celovška 25
(ob vhodu v bazen Tivoli)
1000 Ljubljana

Tel: +386 1 434 07 53

Mob: +386 40 414 500

Faks: +386 1 230 19 07

E-pošta: norik@norik-sub.si

Pri nas lahko kupite tudi:

revija Scubalife