Kako izbrati oz. kupiti suho obleko in podobleko- kratka navodila

V spodnjem tekstu je naštetih nekaj splošnih lastnosti, ki naj bi jih suha obleka imela in na kaj mora biti kupec pozoren ob nakupu.

Material obleke: naj bo odraz potrebe potapljača: če se pred in med potopom veliko giblje, naj si izbere trilaminat, če pa je bolj statičen in bi ga lahko hitro pričelo zebsti, naj izbere neoprensko suho obleko.

Plovnost obleke: trilaminatna obleka med potopom plovnost ne spremenija, neoprenska pa se, podobno kot mokra neoprenska potapljaška obleka, stiska in se ji zato plovnost z globino spreminja. Zato za zahtevnejše potope v neoprenski suhi obleki izberemo takšno, izdelano iz komprimiranega neoprena, ki med potopom svojo debelino manj spreminja.

Kako izbrati pravo velikost: suha obleka uporabnika ne sme vezati, hkrati pa ne sme biti preohlapna. Uporabnik mora biti sposoben narediti počep, se predkloniti in zakloniti, dvigniti roke nad glavo in za njo ter izvesti podobne gibe. Obleka naj bo uporabniku čimbolj prav in naj vključuje dodatke ter vrste manšet, ki jih bo uporabnik tekom let potapljanja potreboval. Suho obleko se ne kupuje le za leto ali dve uporabe, saj obleka ob pravilni uporabi in negi (tečaj uporabe suhe obleke!) zdrži vrsto let.

Na kaj paziti pri nakupu: obleka mora imeti vratno manšeto in zapestni manšeti po meri uporabnika in torej moramo njuni velikosti ob naročilu obleke določiti (in naj vas ne zavedejo ponudniki, ki ponujajo nekakšno univerzalno velikost manšet!), saj ne želimo, da nas obleka davi ali da nas v njej zaliva (saj naj bi bila, kot ime pove "suha"). Preveliko stiskanje zapestnih manšet ovira pretok krvi v dlaneh, kar povzroči, da uporabnika v njih zelo zebe. Obleka mora biti uporabniku prav tudi preko trebuha. Močnejšim naj bi proizvajalec nudil razširjene modele. Dobro je, če si uporabnik z daljšimi ali krajšimi nogami in/ali rokami omisli podaljšane ali skrajšane hlačnice in/ali rokave.

Katere dodatke lahko ima vaša suha obleka

- priznani in kakovostni proizvajalci nudijo po 15 ali več različnih velikosti oblek, poleg tega pa še individualne prilagoditve (in zaradi tega uporabnik ne izgleda kot vreča krompirja),

- dolžina zapestnih manšet mora omogočati montažo suhih rokavic,

- obleka naj ima možnost montaže notranjih naramnic,

- obleka naj ima možnost žepov na hlačnicah, v katere se lahko shrani različne pripomočke (uporabnik si mora imeti možnost izmisliti ali žep na levo, desno ali obe hlačnici),

- obleka naj ima ojačitve na kolenih ter možnost ojačitev na komolcih za tehnično potapljanje,

- dobro je, če si uporabnik za zahtevnejšo uporabo omisli mehko nogavico (namesto trdega čevlja) preko katere obuje ločen trd čevelj. S tem pridobi boljši občutek pri plavanju, pa še obleko je za sušenje lažje obrniti.

Podobleka:

- kroj naj bo čimbolj anatomski, da nam ne omejuje gibanja,

- uporabnik mora biti sposoben narediti počep, se predkloniti in zakloniti, dvigniti roke nad glavo in za njo ter napraviti podobne gibe,

- notranji del podobleke naj bo iz materiala, ki od telesa odvaja vlago,

- polnilo je lahko npr. thinsulate ali kakšen drug moderen izolacijski material,

- zunanji material podobleke mora čimbolj neovirano drseti po notranji strani suhe obleke.

Arhiv novic
Prisotni tudi na:

Norik-sub d.o.o.
Celovška 25
(ob vhodu v bazen Tivoli)
1000 Ljubljana

Tel: +386 1 434 07 53

Mob: +386 40 414 500

Faks: +386 1 230 19 07

E-pošta: norik@norik-sub.si

Pri nas lahko kupite tudi:

revija Scubalife