SUHE OBLEKE: PRIPOMOČKI ZA URINIRANJE

 

Opozorilo: v kolikor so vam filmi za odrasle ogabni, ta članek ne berite dalje.  :-)

Dehidracija je pri potapljanju verjetno najbolj pogost vzrok »nepojasnjenih« vzrokov blažjih oblik dekompresijske bolezni. V glavnem jo povzročajo prevelika fizična aktivnost in posledično močno znojenje v potapljaški obleki, premalo pitja tekočin ter pitje tekočin ali uživanje hrane, ki pospešuje izločanje tekočin iz telesa.

Najlaže jo preprečimo z zadostnim vnosom tekočine v telo pred potopom (brezalkoholna in po možnosti nesladkana tekočina). Problem, ki se pojavi, pa je, da se tekom potopa počasi ohlajamo in telo se želi te odvečne tekočine znebiti. In prične nas tiščati lulat.

Ob uporabi mokre neoprenske obleke je problem hitro rešljiv. Polulamo se v obleko in tiščanja ni več. Ni preveč higienično, a problem je rešen in voda med potopom nenazadnje urin razredči oziroma spere. Po potopu seveda obleko in sebe še dobro operemo. Vsem, ki se zdajle že zgražate: stari rek pravi, da obstajata dve vrsti potapljačev: tisti, ki lulajo v mokre obleke in tisti, ki lažejo, da ne.

Če pa uporabljamo suho potapljaško obleko in podobleko, pa bi direktno uriniranje vanju povzročilo več težav, saj bi tekom potopa ves čas bili polulani in koža bi se lahko vnela. Poleg tega bi morali suho obleko in podobleko po »polulanih« potopih neprestano prati in obe se sušita neprimerno dlje kot mokra potapljaška obleka. Da vonja, ko po potopu odpremo zadrgo suhe obleke niti ne omenjam.

 

PLENICE ZA ODRASLE

Najenostavnejši način lulanja v suhi obleki je uporaba plenic za odrasle. Najlaže jih kupimo v lekarni. Način namestitve razberemo iz embalaže, kdor pa ima otroke, pa je s postopkom gotovo podrobno seznanjen. Primerne so tako za ženski kot tudi moški spol. Ob lulanju v te plenice pa je potrebno paziti na dve stvari. Prvič: plenice za odrasle niso nekakšne super vpojne, ampak so namenjene uporabnikom, ki imajo težave z zadrževanjem urina. Urin so torej sposobne absorbirati le v primeru počasnega dotoka. Vanjo se torej ne smemo polulati na hitro, ampak moramo vanjo urin spustiti večkrat po malem. In drugič: plenice za odrasle so najbolj vpojne v predelu med nogami. V primeru, da vanje lulamo v potapljaško pravilnem vodoravnem položaju, bodo vpile zelo malo urina in le-ta nam bo zaradi tega pritekel vse do vratu. Vanje moramo torej lulati v navpičnem položaju.

 

VENTILI ZA URINIRANJE
P-valve Halcyon
P-valve Halcyon

V pogovornem jeziku o njih govorimo kot o »P« ali »Pee«-valve-ih. Ventile za uriniranje delimo na nebalansirane in balansirane. Pri balansiranih se pritisk v ventilu prilagaja pritisku okolice in s tem je ta izvedba uporabniku in njegovemu spolovilu prijaznejša. Nebalansirani ventili so cenejši, a njihovo uporabo zaradi neudobnosti odsvetujem. Ventil se običajno montira na hlačnico suhe obleke. Uporabnik ventila se glede na svoje »navade« odloči za levo ali desno. V material obleke se naredi ustrezno velika luknja, ventil vanjo vtakne iz notranje strani hlačnice in iz zunanje strani zategne z matico. Različni proizvajalci priporočajo različne načine pritrditve. Nekateri priporočajo fiksno lepljenje ventila (npr. Halcyon), nekateri le pritrditev s pomočjo silikonskega kita, spet drugi (npr. Si-Tech) pa imajo v kompletu gumo, katera se nalepi na obleko in ventil se potem zategne preko nje ter nanjo tesni. Dobra stran tega načina pritrditve je tudi v tem, da se ventil, ko se ne uporablja, enostavno sname in luknja zapre s čepom. Pa tudi sicer je v tem primeru pranje ventila enostavnejše. Montaža ventila sicer ni grozno zahtevna, a vseeno naj jo raje opravi profesionalen serviser.

 

V KAJ LULA ON?
P-valve Si-tech
P-valve Si-tech

Ventil za uriniranje ima cev, ki vodi do dela, ki se namesti na spolovilo uporabnika. Tu se moška in ženska izvedba ventila razlikujeta. V nadaljevanju najprej nekaj o moški izvedbi. Moški si na spolovilo pritrdi zunanji samolepilni silikonski kateter. Le-ta se podobno kot kondom natakne na penis, le da je za 100% tesnjenje in preprečitev snemanja še samolepilen. Kateter in cev se spojita tekom oblačenja suhe obleke. Med potopom lulamo v kateter in urin odteka preko cevi in ventila v okoliško vodo. Da le-ta ne vdre v ventil, cev in preko katetra do potapljačevega spolovila, ima ventil enosmerni ventil, katerega lahko za vsak slučaj še dodatno zapremo s pokrovčkom. Princip delovanja ventila je enostaven in zelo poveča udobje potopa. Katetre se kupi v trgovinah, ki prodajajo medicinske pripomočke. Običajno se prične z uporabo velikosti M, potem pa uporabnik prej ali slej ugotovi ali morda potrebuje večjo ali manjšo velikost. Nepisano mačistično pravilo pa pravi, da moramo na potapljanju s seboj vedno imeti en kateter čim večje velikosti (npr. XL), katerega ponudimo sopotapljaču, ki je svoje katetre pozabil doma.

Zgodba zase je snemanje katetra po uporabi. Lepilo je močno in poleg kože se prilepi tudi na dlake. Nekateri zato svetujejo, da se predolge dlake za uporabo s katetri postriže. Prav tako se lahko cev, ki povezuje kateter in ventil ustrezno skrajša. Med cev in kateter je možno pritrditi tudi hitro spojko, ki uporabniku omogoča enostavnejše oblačenje.

 

IN V KAJ ONA?
Kateter in She-P
Kateter in She-P

Ženski spol zaradi svoje anatomije seveda z zunanjim katetrom nima kaj početi. Namesto njega uporablja tako imenovan »She-P« nastavek. Gre za pripomoček izdelan iz silikona z rezervoarjem in krilci, ki omogočajo lepljenje na kožo uporabnice. Kožo okrog spolovila si mora uporabnica obriti, nato pa nanjo nanesti ustrezno lepilo (npr. Urobond IV, Hollister Adapt Paste ali pršilo). »She-P« nastavek se pritisne na kožo in počaka približno 30 sekund.  Morebitne premalo namazane dele se z lepilom dodatno namaže. Preko nastavka se priporoča namestitev kakšnega dobro vpojnega vložka ali kar plenice ter malo bolj tesnih spodnjih hlačk, da kljub lepilu vse skupaj med potopom ne bi slučajno popustilo. Nastavek se ob oblačenju suhe obleke poveže s cevjo ventila za uriniranje in ženski spol je tako tudi pri uriniranju med potapljanjem s suho obleko postal enakovreden moškemu.

Po potopu se nastavek previdno odstrani, da se njegov rob ne bi strgal. Lepilo se z nastavka enostavno odstrani ko se posuši, s kože pa najlaže doma pod tušem.

 

ZAKLJUČEK

Ventil za uriniranje močno poveča udobje na daljših potopih. Zoprna reč pa je, če smo po potopu kljub temu polulani. Zato po namestitvi vedno prvič lulamo že na kopnem, da se morebitne nepravilnosti še dovolj zgodaj odpravi.

Po potopu moški kateter odvržemo v smeti, nastavek »She-P« pa se lahko uporablja, dokler se zaradi starosti ali po nesreči ne uniči. Seveda pa je potrebna ustrezna higiena celotnega sistema. Po potopu se mora potapljač čimprej dobro oprati. S čimveč sveže vode ali kisom je potrebno sprati tudi ventil in cev, v ženskem primeru pa tudi nastavek.

Vaje dela mojstra: prve uporabe ventila so smešne in nikoli nisi siguren ali bo vse delovalo kot mora. S časom se navadiš in problemov ni več. Lulanje v mokro potapljaško obleko je enostavno. Lulanja v suhi obleki skozi ventil za uriniranje pa se je potrebno navaditi. Najlaže je lulati v mirovanju, ko si postavljen vertikalno in te nihče ne gleda. Večina na začetku potrebuje čas in koncentracijo.

Arhiv novic
Prisotni tudi na:

Norik-sub d.o.o.
Celovška 25
(ob vhodu v bazen Tivoli)
1000 Ljubljana

Tel: +386 1 434 07 53

Mob: +386 40 414 500

Faks: +386 1 230 19 07

E-pošta: norik@norik-sub.si

Pri nas lahko kupite tudi:

revija Scubalife