Cavern Diver

NAMEN TEČAJA

Naučiti varnega potapljanja v votlinah znotraj določenih limitov. Omejitve NACD: globina 30m, največja linearna oddaljenost 60 m od površine, dnevna svetloba, brez zožitev, dobra začetna vidljivost. Za razliko od ostalih tečajev NACD se perspektivne potapljače opogumlja, naj se udeležijo tega tečaja. NACD je mnenja, da je ta tečaj primerljiv z ostalimi specialnostmi, ki se jih učijo potapljači odprtih voda in bo imel precejšen pozitiven vpliv na varnost potapljačev, čeprav se ti kasneje ne bodo potapljali v jamah. Spodbujanje tečajnikov naj nadaljujejo s tečaji ali potapljanjem v jamah preko meja tega tečaja, bi bilo kršenje etičnih načel NACD.

POGOJI

 • Začetna potapljaška kategorija (npr. PADI OWD, CMAS*)
 • Minimalna starost: 16 let s pismeno privolitvijo staršev. Mlajšim mora tečaj odobriti še NACD Training Director

TEORETIČNI DEL

Poleg splošne potapljaške snovi se tečajniki učijo o jamskem okolju, opremi in konfiguraciji, zgodovini in filozofiji šole NACD, analizi nesreč, psiholoških vidikih jamskega potapljanja, komunikacijah, kolutih in vrveh, načrtovanju potopa in porabe zraka, preprečevanju nesreč in postopkih ter tehnik potapljanja v votlinah.

PRAKTIČNI DEL
Na suhem

 1. Pravilna uporaba vrvice in kolutov
 2. Tehnike sledenja vrvice
 3. Postopki kontakta z dotikom (brez vidljivosti)

V odprti vodi

 1. Uporaba vrvice
 2. Sledenje vrvici
 3. Delitev zraka z in brez vida
 4. Kontakt z dotikom
 5. Sledenje vrvici brez maske
 6. Uporaba kolutov
 7. Posebne tehnike plavanja primerne za jamsko potapljanje (brez dvigovanja mulja)
 8. Različni scenariji iskanja oz. sledenja vrvice, delitev zraka, plavanja na dah oz. brez vida

POTAPLJANJE V VOTLINAH (CAVERN)

Minimalno 4 potopi v najmanj dveh različnih votlinah. Uporaba in demonstracija nekaterih veščin naučenih v odprti vodi.

OPOZORILO!
Namen tečajev ni spodbujanje k jamskim potopom, ampak naučiti čim varnejšega potapljanja tiste, ki jih to res zanima. Udeleženci se morajo zavedati, da ni zagotovo, da bodo tečaj uspešno opravili. Morda se jim bo potapljanje v jamah celo odsvetovalo. Tisti pa, ki bodo na koncu prejeli izkaznico, da so uradno jamski potapljači, pa se morajo zavedati, da novo pridobljeno znanje ne omogoča popolne varnosti, temveč jim le močno poveča možnosti za preživetje.

Učili se bomo le potapljanja z enim ali dvema sopotapljačema, v primerni vidljivosti ter ob dovolj prostorni in opremljeni jami.

Ne bomo pa se učili:

 • solo potapljanja;
 • sump diving – večino naših sifonov bi Američani imenovali sump (rov, ki je v celoti zalit z vodo). Ponavadi so podvodni rovi ozki, do njih se je dostikrat treba prebijati dolge in naporne ure, vidljivost pa je zelo slaba ali je celo ni. Tega potapljanja ne uči nobena organizacija, je pa najtežji in najnevarnejši način jamskega potapljanja;
 • snemanja opreme in premagovanja ožin – v NACD je na tečajih snemanje opreme prepovedano in se ne priporoča niti na športnih in raziskovalnih potopih;

Specialnosti, za katere obstoja poseben trening, tehnike in postopki:

 • Raziskovalno potapljanje;
 • Stage diving - izjemno dolga prodiranja s postavitvijo postaj;
 • Side mount - jeklenke pod pazduho, primeren način za nizke oz. ozke rove, priljubljen med Angleži, pa tudi nekaterimi Američani;
 • DPV (Diver Propulsion Vehicle) – uporaba podvodnega vozila;
 • globinsko potapljanje s katerimkoli dihalnim plinom.

Potapljači, ki bi se ukvarjali z zgoraj naštetimi aktivnostmi, se morajo zavedati, da jih našteti jamski tečaji tega ne bodo učili in da se potapljajo čez meje svoje usposobljenosti.

Arhiv novic
Prisotni tudi na:

Norik-sub d.o.o.
Celovška 25
(ob vhodu v bazen Tivoli)
1000 Ljubljana

Tel: +386 1 434 07 53

Mob: +386 40 414 500

Faks: +386 1 230 19 07

E-pošta: norik@norik-sub.si

Pri nas lahko kupite tudi:

revija Scubalife