Regulator Apeks XL4

APEKS je v svetu znan kot proizvajalec kakovostne in zanesljive potapljaške opreme, predvsem pa je znan po izvrstnih regulatorjih. Pred enim letom so izdelali najboljši regulator za potapljanje v hladni vodi Apeks MTX-R, ki nosi oznako »EXTREME COLD WATER USE«.
Letos pa so predstavili še model XL4, ki je najbolj kompakten regulator na tržišču namenjen potapljanju v vseh pogojih, tudi v hladnem okolju. Kot tak je predvsem primeren za tehnične potapljače, ki veliko potujejo in jim je mar za čim manjšo maso opreme.

Prva stopnja

Balansirana prva stopnja regulatorja izhaja iz preizkušenega modela DS4 in je za najboljšo toplotno prevodnost delno narebrena. Dodatno zaščito proti zmrzovanju nudi inovativna membrana suhe komore proti zmrzovanju, ki pomaga preprečevati nabiranje ledu v primeru ekstremnih pogojev potapljanja. Membrana hkrati ščiti prvo stopnjo v primeru padca ali udarca. Kovinska površina prve stopnje je prevlečena z mat kromom, ki v primeru uporabe v vojaške namene zmanjšuje njen odsev. Telo prve stopnje ima en visokotlačni (HP) in štiri nizkotlačne (LP) priključke.

Druga stopnja

Druga stopnja je kompaktna in zelo lahka. Njena oblika ter majhna masa na dolgih potopih minimalno obremenjujeta čeljusti potapljača. Je pnevmatsko balansirana in uporabnik z vzvodom lahko kontrolira jakost Venturi efekta. Gumb za njeno praznjenje je velik in lahko dostopen tudi z debelejšimi neoprenskimi ali suhimi rokavicami. Nizkotlačna cev je opletena, saj imajo tovrstne cevi v hladni vodi boljše lastnosti od klasičnih gumijastih. Druga stopnja ima anatomski antibakterijski ustnik pritrjen s ponovno uporabno sponko ustnika.

Oktopus

Oktopus ima enake lastnosti kot druga stopnja XL4, le da je njen ustnik za boljšo vidnost rumen. Njegova cev je prav tako opletena in rumene barve.

Upor dihanja

Regulator Apeks XL4 je testiran v skladu s standardom EN250A na globini 50 metrov in pri temperaturi vode 2 stopnji C. Test vključuje tudi hkratno uporabo oktopusa. Skupno dihalno delo regulatorja pri potopu v vodi temperature 1 stopnja C je 0,9 J/l zraka.

Arhiv novic
Prisotni tudi na:

Norik-sub d.o.o.
Celovška 25
(ob vhodu v bazen Tivoli)
1000 Ljubljana

Tel: +386 1 434 07 53

Mob: +386 40 414 500

Faks: +386 1 230 19 07

E-pošta: norik@norik-sub.si

Pri nas lahko kupite tudi:

revija Scubalife