Sidemount potapljanje

Sidemount potapljanje izvira iz jamskega potapljanja, kjer bočna namestitev jeklenk marsikdaj pomeni edino možnost napredovanja skozi nizke prehode. Bočni način pritrditve jeklenk se zadnja leta širi tudi v »rekreativno« potapljanje in v potapljanje na potopljene ladje, saj potapljač ne potrebuje dvojnih jeklenk, predvsem pa je sidemount uporabniku »bolj prijazen«, saj lahko najprej do vode prinese eno jeklenko, nato drugo in si ju v vodi obleče. Tako se z dvema jeklenkama lahko potapljajo tudi potapljači, ki imajo probleme s koleni ali hrbtom.

Potapljanje s "sidemounti" pa s seboj prinese potrebo po drugačnem kompenzatorju plovnosti in drugačni konfiguraciji regulatorjev.

Sidemount kompenzator plovnosti

Proizvajalec potapljaške opreme Apeks izdeluje dva modela sidemount kompenzatorja plovnosti in sicer WSX-25 ter WSX-45. Med seboj se razlikujeta po volumnu meha. Model 25 ima slabih 12 L, model 45 pa 20 L volumna. Komplet vsebuje meh, trakove z mednožnim trakom, vse potrebne D-ringe, elastike in »ritno torbico« ter žepe za hrbtne uteži.

Meh kompenzatorja plovnosti je izdelan iz materiala Armoguard, ki je izredno odporen na obrabo (je 10 x bolj odporen kot Cordura). Inflator je nameščen rahlo na desno stran in omogoča praznjenje kompenzatorja tudi ko je potapljač v pokončnem položaju (zahteva CE standarda). Luknji na spodnjih vogalih meha omogočata pritrditev elastike, ki meh drži tesno ob telesu potapljača. Meh ima poleg inflatorja še tri izpustno-varnostne ventile.

  • Apeks WSX-25 Sidemount set- back
  • Apeks WSX-25 Sidemount set- front

Značilnost kompleta so tako imenovani »SlideLock« D-ringi, ki potapljaču omogočajo enostavno spreminjanje pozicije jeklenk (zaradi spremembe njihove plovnosti med potopom). Jeklenk ni potrebno odpenjati in spet zapenjati; potapljač med potopom enostavno spremeni pozicijo D-ringa.

Sistem trakov je dvodelen in ga je možno nastaviti na katero koli velikost potapljača. Izdelan ni iz enega traku (kot marsikateri drug sidemount komplet), ki se vije preko vseh njegovih sestavnih delov in povzroča uporabnikom preglavice, ko želijo katerega od njih zamenjati ali spremeniti količino uteži, ampak je izdelan iz več ločenih kosov traku in se zato lahko hitro in enostavno prilagaja.

Trakovi so širine 5 cm in na njih so nameščeni štirje klasični D-ringi ter na pasnem traku še dva »SlideLock« D-ringa. Na spodnjem delu trakov sta še dve pritrdilni mesti, ki omogočata namestite »ritne torbice« za bojo, kolute in/ali ostale dodatke. V kompletu sta tudi dve različni vrsti elastik za pritrditev bočnih jeklenk ter pet karabinov.

Na hrbtnem traku so nameščeni trije žepi za uteži. V vsakega je možno dati do 3 kg uteži za skupno količino 9 kg.

Kot dokupljiva oprema sta na voljo še bočna žepa za uteži, vsak od njiju sprejme dodatna 2 kg uteži.

Sidemount regulatorji

Za potapljanje s "sidemounti" so najprimernejši regulatorji z vrtljivimi nizkotlačnimi priključki prve stopnje in dodatnim petim priključkom nizkotlačne cevi. Seveda potrebujemo dva regulatorja: enega za levo in drugega za desno jeklenko.

Zelo primeren regulator je Apeks XTX50. Da pa potapljač ne bi imel težav s konfiguracijo regulatorjev, Apeks ponuja komplet dveh regulatorjev z vsemi potrebnimi cevmi, petima priključkoma, karabini, manometri in adapterji. Vse zloženo v Apeksovi torbici. Potrebno je le še nekaj malega montaže.

Konec leta 2017 bo Apeks predstavil še sidemount komplet regulatorjev za potapljanje v zelo hladni vodi: MTX-R sidemount set.

Arhiv novic
Prisotni tudi na:

Norik-sub d.o.o.
Celovška 25
(ob vhodu v bazen Tivoli)
1000 Ljubljana

Tel: +386 1 434 07 53

Mob: +386 40 414 500

Faks: +386 1 230 19 07

E-pošta: norik@norik-sub.si

Pri nas lahko kupite tudi:

revija Scubalife