Suunto EON CORE

Finski proizvajalec športnih inštrumentov SUUNTO je prvi potapljaški računalnik predstavil daljnega leta 1987. Leta 2015 je svet ugledal prvi Suuntov model z barvnim zaslonom EON Steel, njemu pa letošnjo jesen sledi EON CORE. Le-ta je namenjen aktivnim potapljačem, katere pa bi v prihodnosti lahko zanimalo tudi naprednejše potapljanje in zaradi tega računalnika kasneje ne bodo potrebovali menjati.

Suunto EON CORE

Izgled

Zgornji in spodnji del računalnika sta izdelana iz kompozita. Zgornji del je lahko bele, fluorescentno rumene ali črne barve. Ob strani so trije gumbi, preko katerih uporabnik računalnik preprosto nastavlja in uporablja. Omogočeno je obračanje zaslona, tako da so gumbi računalnika ne glede na roko nošenja vedno na ustrezni strani. Zaslon ima diagonalo 6 cm, je barvna TFT matrika in je prekrit z mineralnim steklom. Zaščiti se ga lahko še s samolepilno folijo. Pritrditev na zapestje je z gumijastim zapestnim trakom ali dokupljivimi elastikami. Suunto računalnik deklarira za globino 80 metrov, a ohišje zdrži več.

Baterija računalnika je Li-Ion polnilna baterija in z enim polnjenjem zdrži do 20 ur potapljanja. Ko se izprazni, jo uporabnik preko magnetno pritrdljivega USB kabla lahko spet napolni. Kabel služi tudi kot vmesnik za povezavo s PC ali MAC računalnikom. Serijsko je vgrajen tudi 3D digitalni kompas, ki natančno deluje tudi, ko je nagnjen za 45 stopinj.

  • EON CORE

Algoritem

Algoritem računalnika je Suuntov Fused™ RGBM, ki je v drugih Suuntovih modelih preizkušen do globine 150 metrov. Ko uporabnik vzame računalnik iz škatle sta na voljo načina zrak/nitrox in digitalni globinomer. Preko Suuntovega zastonjskega programa Dive Manager 5 (DM5) pa se lahko vklopi še načina trimix in CCR. Računalnik podpira uporabo 10 plinov in vsakemu od njih se lahko določi tudi oddajnik za brezžični prikaz pritiska v dotični jeklenki. Prepoznava oddajnikov je avtomatska, uporabnik jo le potrdi.

Uporabniki, ki na svojih potopih uporabljajo več različnih dihalnih mešanic, lahko dihalne pline, vnešene v računalnik EON CORE, spreminjajo med potopom. Če se med potopom zgodi kaj nepredvidenega, lahko potapljač plin takoj ustrezno prilagodi ter še vedno dobiva pravilne dekompresijske informacije ter varno nadaljuje in zaključi potop.

  • Movescount App

Prilagodljivost

EON CORE tako kot EON Steel omogoča prilagodljivost potrebam uporabnika. Le-ta lahko preko programa DM5 spreminja lastnosti računalnika in izgled zaslona, ki je lahko »klasičen«, »grafičen« ali pa t.i. »pregleden«, v katerem so na zaslonu prikazane le najnujnejše informacije. Nastavljanje računalnika lahko poteka preko njegovih gumbov in menijev ali pa uporabnik nastavitve opravi v programu DM5 ter jih preko USB kabla v EON CORE le naloži.

Poleg programa DM5 je Suunto pripravil tudi program Movescount, kjer lahko uporabnik pregleduje opravljene potope in s prijatelji deli svoje potapljaške avanture. Podatkom o potopih lahko dodaja zgodbe, slike ali filme. V program se podatki lahko brezžično prenesejo z uporabo dodatka Suunto Movescount App, ki je na voljo za mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS ali Android. Potopi se prenesejo avtomatsko preko Bluetooth-a in preko prenosa podatkov ali Wi-Fi-ja sinhronizirajo v program Suunto Movescount.

Program DM5 omogoča tudi sprotno posodabljanje računalnika. Ob njegovi povezavi s programom, le-ta avtomatsko preveri ali je na voljo novejša različica programske opreme (pa naj gre za popravek ali dodatne funkcije) ter jo posodobi.

Računalnik bo v trgovinah na voljo od konca meseca oktobra. Zainteresirani pa si ga za testni potop lahko v Norik-sub-u v Ljubljani izposodijo že zdaj.

Za dodatne informacije nas kontaktirajte preko e-maila na norik(at)norik-sub.si, na telefona 01/4340753 ali 040/414500 oziroma nas obiščite v trgovini Norik-sub, Celovška 25, Ljubljana, ob spodnjem vhodu v bazen Tivoli.

Veselimo se vašega obiska!

Arhiv novic
Prisotni tudi na:

Norik-sub d.o.o.
Celovška 25
(ob vhodu v bazen Tivoli)
1000 Ljubljana

Tel: +386 1 434 07 53

Mob: +386 40 414 500

Faks: +386 1 230 19 07

E-pošta: norik@norik-sub.si

Pri nas lahko kupite tudi:

revija Scubalife